2013. 02. 06.

Vitaminok és vitamin jellegű vegyületek




Az egykor F-vitaminként ismert esszenciális zsírsavak, tehát az omega-3 és az omega-6 zsírsavak általában részét képezik étrendünknek.
Legjobb forrásai a halak és a kagylók, de emellett nagyobb mennyiségben tartalmazza a lenmag, a kendermag, a szójaolaj, a repceolaj, a tökmag, a napraforgómag és a salátafélék is. Az esszenciális zsírsavak a szervezet több anyagcsere-folyamatában is részt vesznek. Az eddigi megfigyelések szerint a szív- és érrendszeri betegségek, a káros agyi működés és a csontritkulás megelőzésében van a legjelentősebb szerepük

A régen együttesen J-vitaminnak is nevezett pirokatechin és flavin csoport, növényekben található meg nagyobb mennyiségben. Főként enzimek képződésében, valamint a szervezet egyéb alapvető folyamatainak működésében játszanak szerepet. Antioxidáns hatásuk is jelentős. Alapvázát adja több olyan molekulának, amelyek fehérjék fontos részét képezik, pl. FAD, FADH, FMN.

A K-vitaminok csoportjába három zsírban oldódó vitamin tartozik. A K1-vitamin a növények kloroplasztjában, és ritkán terméseiben fordul elő. A K2-vitamin az emberi bélben keletkezik az ott található baktériumok tevékenysége eredményeként. A legújabb kutatások szerint az emberi szervezet phillokinonból képes előállítani. A K3-vitamin mesterséges anyag, melyet régebben provitaminként használtak vitaminkészítményekben.

Az L-vitamin csoport két tagból áll. Az anthranilsavként is ismert L1-vitamint először indigóból mutatták ki. Az aminosavak közé tartozó vegyület a triptofán prekurzoraként ismert. Az L2-vitamin az eddigi kutatások szerint a kismamák tejképződését befolyásolja.

Az O-vitamin vagy más néven karnitin, egy aminosav származék. Főleg húsfélékben és tejtermékekben található meg, az eddigi megfigyelések szerint segíti az izomtömegnövelést, csökkenti a testzsír  mennyiségét, és hozzájárul a termékenység fokozásához.

A régebben P-vitaminként ismert csoportot ma flavonoidokként vagy bioflavonoidokként ismerhetjük. Maga a P betű a permeability - áteresztőképesség szóra utal, mely a vérerekkel kapcsolatban került először kimutatásra. A P-vitamin segíti a C-vitamin felszívódását és megvédi az oxidációtól, ezen kívül erősíti a hajszálereket. A C-vitamin kísérője, általában ugyanazokban az élelmiszerekben fordul elő. Kémiai szempontból igen változatos vegyületekről van szó, az IUPAC nómenklatúra alapján három nagy csoportba sorolhatjuk őket: flavonoidok, izoflavonoidok és neoflavonoidok.

A flavonoidok főként növényekben fordulnak elő, és legtöbb esetben védelmi funkciót töltenek be. Antioxidáns hatásuk jelentős, ezáltal a szabadgyökök elleni „harcban” is fontos szerepük van. Nagy mennyiségű flavonoidot tartalmaznak a zöldségek és a gyümölcsök, különösen gazdagok flavonoidokban a sötét színű gyümölcsök, ezen belül is a bogyósok.

Az U-vitamint vagy másik nevén az S-metil-metionint a gyomor és a bélrendszer működését segítő vitaminként írták le még az 1950-es években.

A következő vitamintáblázatban közöljük a fontosabb vitaminok hatásait, valamint a hiányuk és a túladagolásuk során bekövetkező tüneteket. Mindenképpen figyelembe kell venni azt, hogy egyes vitaminok más vitaminok hatását is befolyásolhatják, így jelentősen gyengülhetnek vagy erősödhetnek ez által.




Dr. Thurzó Sándor - tudományos tanácsadó
Flavomax

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése