2013. 04. 26.

Vitamintabletták helyett


Az állandó feszültség és az idegeskedés rossz hatással van az egészségre. De vajon mit jelent az oxidációs stressz, és hogyan lehet ellene védekezni?


Egyre több szó esik az egészséges életmód kapcsán az antioxidánsokról és a szabad gyökökről. A belélegzett oxigén-molekulák reakcióba lépnek sejtjeinkkel, s e folyamat melléktermékeként nagy reakcióképességű molekulák, ún. szabad gyökök képződnek. Ezek később létfontosságú molekulákkal léphetnek reakcióba, károsítva őket. Ezt nevezzük oxidációs stressznek, melynek hatására a sejtek energiatermelése csökken, és beindul a sejtpusztulás, emiatt számos betegség (például a rák, Alzheimer-kór, érrendszeri megbetegedések) kialakulásának kockázata növekszik.



Mindez azonban nem törvényszerű folyamat. Az életmód alapvető hatással van a testben lejátszódó oxidációs folyamatokra és a szabad gyökök keletkezésének intenzitására. A rossz táplálkozás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a mozgás hiánya mind hozzájárul a szabad gyökök elszaporodásához. 

A sejteket az úgynevezett antioxidáns hatású anyagok tudják megvédeni a szabad gyököktől. Az antioxidánsok közé tartoznak a különféle vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok. A zöldségekben és gyümölcsökben fellelhető antioxidánsok sokkal hasznosabbak a szervezet számára, mint a tabletta formájában bejuttatottak.

Vitamintabletták helyett

A leghatékonyabb antioxidánsok a zöldségekben és gyümölcsökben található fitovegyületek.

Paradicsom: a likopin nagy hatásfokú antioxidáns, amely megtalálható a paradicsomlében és a paradicsomkonzervben

Répa: a sárgarépa, a sütőtök és a sárgadinnye színét a béta-karotin adja. A karotinban gazdag étrend véd a szív- és érrendszeri betegségektől.

Narancs, citrom: sok karotionoidot és bioflavonoidot tartalmaznak, erősítik a szervezet védekezőképességét.

Forrás: stop.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése