2013. 05. 25.

A legfinomabb rákellenes italok tavaszra: 7 erős antioxidáns

A májustól érő friss zöldségek, gyümölcsök mindig jóval több vitamint és más antioxidáns hatású, rákellenes vegyületet tartalmaznak, mint a télen kapható importált vagy üvegházi növények. Ismerd meg azokat az italokat, melyeket érdemes tavasszal fogyasztanod a szabad gyökök ellen!


Sárgarépalé

Fotó: www.freedigitalphotos.net

Sárgarépát egész évben vásárolhatsz, de májustól frisset fogyaszthatsz. Legnagyobb értékét magas béta-karotin-tartalma jelenti, de a zöldség más karotinokban is bővelkedik. Ezek a növényi festékanyagok jelentős antioxidáns potenciállal rendelkeznek, érdemes tehát a sárgarépát nyersen, illetve frissen készült zöldséglé formájában is fogyasztanod.


Málnalé

Fotó: www.freedigitalphotos.net

A málnában található antocianinok olyan antioxidáns növényi festékanyagok, melyek semlegesítik a káros szabadgyököket. Ellágsav-tartalmából adódóan pedig a bogyós gyümölcs számos rákkeltő anyaggal felveszi a harcot. Május-júniusban érdemes tehát friss málnalevet, illetve málnaturmixot innod, ha védeni akarod az egészséged.

Antioxidáns gyümölcs

Az apró bogyós gyümölcsök fogyasztása rendkívül egészséges, hiszen ezek kiváló tárházai az antioxidánsoknak. Különösen a fekete áfonyában, a fekete ribizliben és a szederben van sok ilyen vegyület, de a kevéssé sötét színű málna is bővelkedik benne. Ha a testben túl sok egészségkárosító szabadgyök van jelen, az sejtszinten rongálja a szervezetedet. Hatásukra fogékonyabbá válsz a fertőzésekre, hosszabb távon pedig daganatos betegségekhez, valamint korai öregedéshez vezethetnek.

A málnában található antocianinok olyan növényi festékanyagok, melyek antioxidáns hatásuknak köszönhetően semlegesítik a káros szabadgyököket. Ellágsav-tartalmából adódóan a málna a rákkeltő anyagokat is semlegesíti.

Szívvédő málna

A málna igazi vitaminbomba a szervezetednek: nagyon sok C-, B1- és B2-vitamint tartalmaz. Ahogy a legtöbb bogyós gyümölcsben, így a málnában is megtalálható egy kempferol nevű, jótékony hatású vegyület. Ez a flavonoid semlegesíti a rákkeltő vegyületeket, valamint az LDL - más néven rossz - koleszterin szintjét is képes csökkenteni. Ennek köszönhetően védi ereidet, így a málna fogyasztása bizonyos fokú védelmet biztosít a keringési rendszert érintő problémákkal, például a szívbetegségekkel szemben.

Az apró, piros gyümölcs kvercetint is tartalmaz. Ez a flavonoid - számos más jó tulajdonsága mellett - segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, illetve védelmet biztosít a szürkehályoggal szemben is.


Paradicsomlé

Fotó: www.freedigitalphotos.net

A paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű antioxidáns vegyület adja, amely véd a rákkeltő szabad gyökökkel szemben. A legtöbb likopint a szabadföldi paradicsom tartalmazza, ezért májustól érdemes friss paradicsomból készítened paradicsomlevet. 

A legtöbb antioxidáns hatású likopin vegyületet a szabadföldi paradicsom tartalmazza. A paradicsom kellemes aromáját a benne lévő sokféle szerves savnak - például almasavnak, tejsavnak, borostyánkősavnak és citromsavnak - valamint illóolaj-tartalmának köszönheti. Ezen kívül kiváló forrása a C-, A- és K-vitaminnak.

A paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű antioxidáns vegyület adja. A likopin olyan karotinszármazék, melyben nincs oxigén, így kémiai szempontból stabil vegyület: ennek köszönhetően nem bomlik el főzés hatására sem. A likopin hatékony antioxidánsként óvja a szervezetet a szabad gyökök károsító hatásaival szemben, így segít megelőzni a rákos megbetegedéseket, valamint a szív- és érrendszeri problémákat. A vegyület ezen kívül támogatja a zsíranyagcserét, erősíti az immunrendszert, valamint szabályozza a sejtosztódást is.


Zöld tea

Fotó: www.freedigitalphotos.net

A zöld teát télen melegen, jobb időben langyosan érdemes fogyasztanod. Gyógyhatását elsősorban a benne lévő polifenoloknak köszönheti. Ez az antioxidáns egyfelől hatékony a daganatos betegségek kialakulása ellen, másfelől a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében játszik jelentős szerepet.

Szakértők szerint a keleti elixír a rákmegelőzés rendkívül hatékony eszköze lehet.

A zöld tea gyógyhatását elsősorban a benne lévő polifenoloknak köszönheti. Ez az antioxidáns egyfelől hatékony a daganatos betegségek kialakulása ellen, másfelől a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében játszik jelentős szerepet. Megakadályozza az LDL-koleszterin érszűkítő hatását - gátolva ezzel a vérkeringési problémák kialakulását.

Jótékony hatású katekinek. 

Ezek a vegyületek csökkentik a véredényképződést, mely döntő jelentőségű a daganatok növekedésében - különösen a kezdeti stádiumban. Emellett egyes karcinogén anyagok szervezetre gyakorolt negatív hatását is visszaverik.


Céklalé

Fotó: www.freedigitalphotos.net


Májustól már új céklát fogyaszthatsz. A növény vörös festékanyaga, az antioxidáns tulajdonságú betacián tumorellenes hatású. Kutatások szerint a céklalé fokozza a sportolók teljesítményét, javítja az idősek fizikai állapotát.


Feketeribizli ital

Fotó: www.onlyfoods.net


A májusban érő feketeribizli antioxidáns hatásait érdemes kihasználnod. Amellett, hogy jóval több immunerősítő hatású C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék, a benne lévő antocianin - mely sötét színét adja - véd a sejtkárosító szabadgyökökkel szemben.


Vörösbor

Fotó: www.freedigitalphotos.net


Egy pohár vörösbor bármelyik évszakban jól jöhet a vacsorához. A benne lévő resveratrol nevű antioxidánsnak köszönhetően védelmet biztosít az olyan veszélyes karcinogén anyagokkal szemben is, mint a benzopyren.

Megelőzi a rákot, égeti a zsírt és vérképző. Számos kutatás kimutatta, hogy a mértékkel fogyasztott vörösbor egészségvédő hatással bír. Többféle antioxidáns vegyületet is tartalmaz, ezek egyike a resveratrol. A Journal of Applied Toxicology nevű külföldi folyóiratban megjelent tanulmány szerint az anyag védelmet biztosít egy veszélyes karcinogén, a benzopyren ellen.
Az állatkísérletek tanulsága szerint a vörösbor fogyasztásával akár felére is csökkenthető a DNS-sérülések száma a szervezetben.

A vashiányos vérszegénység egyik ismert népi gyógymódja a vörösborfogyasztás, közvetve jó hatással van a vérképzésre. A vörösborban található flavonoidok például segítséget nyújthatnak az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezáltal pedig az egész szervezetre jó hatással lehet napi egy pohár vörösbor.

Forrás: femina.hu nyomán



Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen 
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak 
Mi történik?





Te szeretnél ezen változtatni?
Ha tudni akarod, hogy hogyan, nagyon szívesen elmondom neked


Kérlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése