2013. 05. 29.

Grapefruit (Citrus paradisi)

A grapefruit a rutafélék családjába tartozik. Neve az angol grape (szőlő) szóból származik, nem véletlenül: botanikai szempontból ugyanis bogyós gyümölcs. 


A grapefruit fája a narancsfához hasonlóan 4-6 méter magasra nőSűrű lombú, levelei sötétzöldek, fényesek, majdnem csupaszok, nagy virágai fehérek. A gyümölcse nagy, 10-15 cm átmérőjű is szokott lenni, színe citromsárga vagy enyhén pirosas. A grapefruitfán fürtökben nő, egy-egy növény évente körülbelül 500-600 kg gyümölcsöt terem. Vastag héja élvezhetetlen, a gyümölcs húsa ehető, édes-savanykás, kicsit fanyar, kesernyés ízű. 



Az említett tulajdonságokat a benne lévő limonoid típusú keserűanyagok okozzák. Mintegy két évszázada nemesítették a Karib-szigetek térségében, valószínűleg a narancs (Citrus sinensis) és a citrancs (Citrus grandis) keresztezésével. Ezzel az elnevezéssel először 1814-ben jelent meg Barbadoson és Jamaicában. Ezután gyorsan elterjedt Floridában, azonban jelentősebb szerepet csak az 1900-as évektől kapott. Ahol más citrusféléket is termesztenek, ott ma a grapefruit is mindenütt előfordul. 

A világ teljes termelésének több mint a felét Florida, Kalifornia, Texas és Arizona államokban termesztik. Magyarországra az USA-ból, Izraelből, Spanyolországból, Törökországból, Ciprusról, DélAmerikából és Dél-Afrika országaiból szállítanak. Ezáltal a grapefruit ma már egész évben folyamatosan elérhető Európában.

C-vitamin tartalma a többi citrusfélével közel azonos, szénhidráttartalma körülbelül 7 százalék. Száz gramm grapefruit 40 mg C-vitamint tartalmaz. A felsoroltak mellett kalciumot, foszfort és magnéziumot is találhatunk benne. Energiatartalma más gyümölcsökhöz képest kifejezetten alacsony.

Tápanyag és ásványi anyag tartalmát az alábbi táblázatban tüntettük fel (100 g gyümölcsben):
  • Rost 1,4 g
  • Fehérje 0,9 g
  • Cukor 6,6 g
  • C-vitamin 40 mg
  • B1-vitamin 0,07 mg
  • B2-vitamin 0,02 mg
  • B6-vitamin 0,03 mg
  • E-vitamin 0,5 mg


Vitamin- és ásványi anyag gazdagsága és energiaszegény volta miatt súlycsökkentő diétáknak is egészséges alkotórésze lehet.

Hűtő és frissítő hatása miatt kedvelt része különféle nyári salátáknak. A grapefruit magjaiból olajat sajtolnak.

Bioflavonoidokat, glükozidokat, C-vitamint tartalmaz. A grapefruit-mag kivonata természetes méregtelenítő hatású, erősíti az immunrendszert, külsőleg, belsőleg hígítva sokféleképpen ajánlják a használatát. A természetgyógyászok ajánlják gyomor- és bélpanaszok, torok-, orr-, fülfertőzések, köröm-, bőrgombás betegségek, fogínygyulladás és hüvelyfertőzés esetén. Csecsemőápolásban, katonai kórházakban a textíliák fertőtlenítésére is használják, próbálkoznak azzal is, hogy uszodákban a klórt 
felváltsák vele.

A gyümölcs fogyasztása kiegészítőként felgyorsítja, hatásosabbá teszi a fogyókúrát. Hatása egyrészt a grapefruit rostok rendkívül magas folyadékfelvevő képességén alapul, mivel azok folyadék hatására a gyomorban megduzzadva teltségérzetet keltenek. Másrészt képes a zsírok lebontására, ily módon a koleszterinszintre is kedvező befolyással bír.

A grapefruit májtisztító hatását is kiemelik a természetgyógyászok, mégpedig a nem mindenki által kedvelt kesernyés íznek tulajdonítva azt. A máj megtisztításával a káliumban dús gyümölcs a vérünket is megszabadítja a lerakódástól. A savas vért lúgosabbá teszi. A grapefruit hat a szív működésére, és a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik.

A grapefruit bioflavonoidokat: hesperidint és rutint is tartalmaz. Ezek az anyagok közvetlenül a sárga héj alatt, a fehér részben vannak, és elősegítik a kapilláris erek regenerálódását. Ezeknek az ereknek a károsodása, eldugulása először a veséken érezteti hatását, ezért a gyümölcs rendszeres fogyasztása a vesékre és a húgyutakra is jó hatással van.

A grapefruitot, legyen szó sárga vagy pink változatáról számtalan módon elkészíthetjük, ízelítőül az alábbi receptet ajánljuk figyelmükbe:

Csirkemell filé grapefruit szósszal

Hozzávalók:

20 dkg csirkemell filé, 
1 grapefruit, 
2 evőkanál 12%-os tejföl,
fél pohár száraz fehér bor, 
petrezselyem, 
só, 
bors.

Vágjuk vékony csíkokra a filét. Egy teflonbevonatú edénybe öntsünk egy pohár vizet, a fél pohár bort és a grapefruit levét. Megsózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a csíkokra szeletelt csirkemell filét és felforraljuk. Leszedjük a habot és még főzzük 5 percet. Hozzáadjuk a tejfölt és meghintjük vékonyra szelt petrezselyemzölddel.

Dr. Thurzó Sándor Phd - Tudományos tanácsadó





Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen 
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak 
Mi történik?





Te szeretnél ezen változtatni?
Ha tudni akarod, hogy hogyan, nagyon szívesen elmondom neked


Kérlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése