2013. 05. 31.

Jim Rohn: Hogyan tegyük életünket egyedivé és értékessé?

Életünk akkor lesz egyedi és minden fáradságot megérő, ha megosztjuk másokkal. A megosztásnak sajátos varázsa van. Íme, amit a gondolatok megosztásával kapcsolatban megtanultam.


Ha megosztod egy ötleted tíz különböző emberrel, ők egyszer fogják hallani az ötleted, míg te tízszer. És így az ötlet megosztása javadra válik majd, mert még jobban felkészülsz arra, amit tenni szeretnél. Oszd meg az ötleteidet. Oszd meg őket a családoddal, oszd meg a körülötted lévő emberekkel, oszd meg a munkatársaiddal.

Fotó: www.freedigitalphotos.net


Ha megosztod az ötleteidet másokkal, két dolog történik. Nem tudom pontosan megfogalmazni, hogyan történik, de azt biztosan tudom, hogy megtörténik. Azt sem tudom pontosan, hogy miért, csak azt tudom, hogy megtörténik. Tehát ha egy ember megosztja az ötletét valakivel, két dolog történik. Megváltozik mind a hallgató, mind a beszélő. Tehát ha megosztasz velük valamit, hallgatóságod megváltozik. Megtörténhet, hogy a megfelelő pillanatban bukkantál fel. Megtörténhet, hogy ez a tökéletes pillanat számukra. A négyből már három számjegyet beütöttek a zárba, és ha te jól és jót szólsz, te leszel a negyedik számjegy, amit, ha beütnek személyes tapasztalataik záróberendezésébe, kitárul előttük a kapu. Olyan lehetőségek nyílnak meg számukra, amelyekkel még sosem találkoztak. Így a téged hallgatók élete teljesen megváltozhat.

Ám van itt még egy izgalmas dolog. Annak az élete is megváltozik, aki megosztja ötleteit. És vajon mit keresünk mi mindannyian? Változást, hogy az életünk más legyen. Hogy életünk más legyen ma, más legyen még ebben a hónapban, más legyen még az idén és más legyen jövőre. 

Egy szép napon így szól a selyemhernyó: „Úgy gondolom, hogy többre vagyok hivatva, mint hogy a földön csússzak-másszak.” Aztán felmászik a fára, hozzátapad egy levélhez, és megszövi a selyemhernyógubót. Tudja, hogy nagyon sok kitartásra van szüksége a selyemhernyógubó megszövéséhez, de egy belső hang azt mondja: „többre lettem szánva, mint hogy egy egyszerű hernyó legyek.” 

Aztán elkészül a selyemhernyógubó, végül pedig megnyílik, kibújik belőle egy pillangó, és tovaszáll, talán ezt énekelve: „Szállj, szállj, szállj fel magasra, és így hódítsd meg most a kék eget! Régen csúszó-mászó hernyó voltam, most meg repülök!”

Tőled is azt kérem, hogy egy ilyen átalakuláson menj keresztül. Sok olyan időszakon menj keresztül, amikor azt érzed: „Új tanulnivalók, új dolgok várnak rám.” Ezek egy része akkor válik majd elérhetővé számodra, ha megpróbálod tolmácsolni másoknak is azt, amit a szívedben és a lelkedben érzel. Bármilyen nehezen is fogalmazol az elején, próbáld meg megfogalmazni érzéseidet. 

Íme, ez lesz a megosztás eredménye: helyet csinál új dolgok számára. A kulcskérdés az, hogy ha egy kancsó tele van vízzel, fér-e még bele. Ha egy pohár tele van vízzel, fér-e még bele? A válasz pedig az, hogy igen, ha kiöntesz belőle. Jegyezd le gyorsan. Ha többet akarsz magadnak, ki kell öntened abból, amid van, mert csak így kaphatsz még. 

Ám az emberi tudat más, mint a pohár, amely megőrzi méreteit, ha kiöntesz belőle. Ha megosztod a dolgaid másokkal, képességeid növekedni fognak. Egyre nagyobb és nagyobb leszel. 

És miért vágyunk arra, hogy nagyobbak legyünk? Azért, hogy az előttünk álló tapasztalatból több maradjon meg nekünk. Egyes emberek azért nem bírnak el sok boldogságot, mert túl kicsik, túl szűk a gondolkodásuk, túl egyszerű a tevékenységük, túl kevéssé képesek érzéseik megosztására, vagyis 
egyszerűen túl kicsik. Azért nem fér beléjük sok, mert túl kicsik.

De te minél nagyobb leszel, annál többet kaphatsz. Ha túlcsordulsz a boldogságtól, gazdagabb leszel. Ha a boldogságod végigömlik a környezeteden, tovább gazdagszol. Ha a gazdaságból gazdagság árad, és te megosztod másokkal, amit kapsz, egyre nagyobb és gazdagabb leszel. 

Egyes emberek azonban nem csak, hogy kicsik, de poharaik fejjel lefelé vannak fordítva. Nem lehet beléjük tölteni semmit. Ám te, aki ezt a cikket olvasod, nyitott vagy, kész vagy befogadni új dolgokat, és én megígérem, hogy olyan ismereteket fogok a fejedbe tölteni, amelyek hasznodra válnak.

Sikereidben bízva:
Jim Rohn





Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen 
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak 
Mi történik?





Te szeretnél ezen változtatni?
Ha tudni akarod, hogy hogyan, nagyon szívesen elmondom neked


Kérlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése