2013. 05. 28.

Népi patika - búzafű (Triticum aestivum)

A búzafű kedvező hatását már a múltban is jól ismerték. A két legrégebbi említés a Bibliából, valamint antik kínai feljegyzésekből származik. Akkoriban Jézus az esszénus tanítványoknak részletesen beszélt a búzafűről, míg az ókori Kínában a növényt általános erősítőként és pihenést elősegítő gyógynövényként használták.
Szintén a Bibliából származik egy másik történet is. A babilóniai király, Nebukadnezár hét éven át élt csak füvet fogyasztva, szervezete mégis megfelelően működött.



Európában és az USA-ban csak az 1930-as években kezdték nagyobb mennyiségben a búzafüvet fogyasztani, mely ismertség leginkább Charles F. Schnabel kísérleteinek köszönhető. Schnabel agrokémikus volt, aki első kutatásai során különböző frissen vágott „füveket” adott beteg tyúkjainak, hogy így kezelje őket. A tyúkok nemcsak meggyógyultak, hanem több tojást kezdtek tojni korábban is egészséges társaiknál. Ezen felbuzdulva szárítani és darálni kezdte a különféle „füveket” családja és szomszédjai számára is.

Schnabel, kísérletét a következő évben is megismételte, és ekkor is ugyanazt az eredményt kapta. A búzafűvel is etetett tyúkok megkétszerezték tojástermelésüket. Ezután Schnabel hozzálátott eredményeinek megismertetéséhez. Két nagy cég, a Quaker Oats és az American Dairies Inc. több millió dollárt fektetett további kísérletekbe. Az 1940-es évektől kezdődően Schnabel porított búza- és egyéb gabonafüve szinte minden észak-amerikai gyógynövény szaküzletben megtalálható.

A tápanyagokban és hatóanyagokban igen gazdag búzafű 17 különböző aminosavat tartalmaz. Az aminosavak a fehérjék építőkövei, továbbá szerepük van a sejtek megújításában és a véralvadás szabályozásában is. A búzafűből a talajban előforduló 102 féle ásványi anyagból 92-t sikerült eddig kimutatni. Jelentős mennyiségben tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot és káliumot. Kiváló forrása az A-, C-, E-, K- és a B-vitaminoknak.

A búzafű hatóanyagai a vér egyes alkotórészeinek termelődését és működését is segítik. A hemoglobin és a klorofill nagyon hasonlít egymásra. Érdekesség, hogy a „vérpigment” képződése az állatoknál gyakorlatilag ugyanolyan módon zajlik, mint a klorofill képződése a növényeknél. Sejtjeink a klorofill tartalmú ételeknek köszönhetően több oxigénhez jutnak, mivel a klorofill segíti a hemoglobin képződését, így indirekt módon javítja a szervezetben az oxigénszállítást.

Nézzük, mik azok az információk, amelyek miatt a természetgyógyászok szerint érdemes búzafüvet fogyasztani:
  • képes a szervezetben megtalálható toxikus 
  • anyagok egy részének semlegesítésére,
  • pozitívan befolyásolja a vércukorszintet,
  • szájüregi problémák esetén hatásos segítő,
  • növeli a hemoglobin termelését,
  • lassítja az őszülést,
  • javítja az emésztést,
  • szabályozza az ingadozó vérnyomást.
Felmerülhet Önökben a kérdés: hogyan juthatunk búzafűhöz? Ennek egészen sokféle módja van. Attól függően, hogy mennyi hely áll a rendelkezésünkre, és mennyi lekötetlen szabadidővel, munkabírással rendelkezünk, többféle lehetőség közül választhatunk. Lehet a búzafüvet otthon termeszteni, de készen is beszerezhető. Lehet a füvet naponta, speciális préssel otthon préselni, de választhatunk frissen vágott búzafüvet, vagy olyan étrend-kiegészítőket is, amelyek minőségi alapanyagaik révén a hatóanyagok legnagyobb részét megőrzik.

A friss búzafűlevet óvatosan fogyasszuk, napi 1-1,5 dl-nél sohasem szabad többet inni belőle.

Dr. Thurzó Sándor Phd - Tudományos tanácsadó





Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen 
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak 
Mi történik?





Te szeretnél ezen változtatni?
Ha tudni akarod, hogy hogyan, nagyon szívesen elmondom neked


Kérlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése