2013. 05. 30.

Népi patika - Zeller (Apium graveolens)

A zeller kétéves növény, első évben leveleket fejleszt, magokat csak a második évben hoz. Rendszertanilag ugyanabba a csoportba tartozik, mint pl. a sárgarépa, az édeskömény, a petrezselyem vagy a kapor.
Amíg Magyarországon főként gyökérgumóját és leveleit hasznosítjuk, addig Nyugat-Európában és az USA-ban szárát kedvelik inkább. Mind hazánkban, mind külföldön kedvelik gyógynövényként is.



A ma ismert zeller a vad zellerből fejlődött ki. Eredetileg a mediterrán területekről származik, de elterjedt egész Észak-Afrikában és Dél-Európában. A vad változat egészen a Himalájáig megtalálható. A vad zellernek több levele és rövidebb szára volt, mint a ma termesztett változatnak. Különösen feltűnő ez azokban az országokban, ahol a száruk miatt termesztett fajták fordulnak elő.

A zellert már ősidők óta fogyasztják. Először gyógynövényként került be a köztudatba, később élelmiszer célú felhasználása is jelentőssé vált. Népgyógyászati felhasználásáról az első emlékek a Kr. e. 9. századból származnak, amikor is a görög Homérosz művében, az Odüsszeiában jelent meg. Az ókori görögök zellerlevéllel jutalmazták a versenyeken győztes sportolókat, fejükre a babérkoszorú mellett gyakran zellerfonat is jutott. Az ókori Római Birodalomban több helyen is említették használatát évszázadokon keresztül.

Egészen a középkorig kellett arra várni, hogy a zeller élelmiszerként is elterjedjen. A zeller csak  a 18. században vált lenézett növényből elismert zöldséggé. Ekkortól ugyanis előszeretettel kezdték fogyasztani a felsőbb néprétegek is a zellert – mind szárát, mind gyökérgumóját. Az USA-ba ennél is később, csak 19. század elején jutott, majd terjedt el.

A zeller kiváló K-vitamin forrás, emellett C-vitamint is kifejezetten nagy mennyiségben tartalmaz. Szintén kedvelt magas élelmi rost, kálium, folsav, molibdén, mangán és B6-vitamin tartalma miatt. A szakirodalom emellett a kalcium, az A-, a B1- és a B2-vitamin, továbbá a magnézium, a foszfor és a vas ideális forrásának is tartja. 

Néhány fontosabb értéket a lentebbi táblázatban találhatnak.




Az előzőekben már említettük, hogy a zeller szárának fogyasztása Magyarországon nem igazán ismert. Pedig érdemes kipróbálni, ma már a legtöbb szuper- és hipermarketben lehet zellerszárat vásárolni.

Fogyasztásakor érdemes valamilyen hozzá illő szószt, úgynevezett „dip”-et készíteni, mi ezek közül most kettővel ismertetjük meg Önöket.

Kéksajtos dip 

Hozzávalók: 

25 dkg kéksajt,
1 dl tejszín, 
1 dl tej, 
só és bors ízlés szerint. 

A sajtot kevés tejjel apróra törjük, majd hozzáadva a maradék tejet és a tejszínt, krémes állagúra keverjük. Sóval és borssal ízesítjük. 

Sajtos-diós dip 

Hozzávalók: 

15 dkg natúr sajtkrém vagy vajkrém, 
10 dkg tejföl, 
5 dkg reszelt sajt, 
2 evőkanál 
apróra vágott dió,
néhány csepp citromlé, 
késhegynyi cukor, só és bors.

Az összetevőket alaposan elkeverjük, majd a kész szószt 2-3 órán át hűtőszekrényben tároljuk.

Dr. Thurzó Sándor Phd - Tudományos tanácsadó





Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen 
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak 
Mi történik?





Te szeretnél ezen változtatni?
Ha tudni akarod, hogy hogyan, nagyon szívesen elmondom neked


Kérlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése