2013. 06. 14.

Népi patika - Cékla

A céklával kapcsolatosan érdemes rögtön néhány történelmi tényt megemlíteni. A legrégebbi céklamaradványok az egyiptomi Théba piramisaiból kerültek elő, a III. Saqqara-dinasztia temetkezési helyéről. 

Szintén a zöldség egy-egy darabját találták meg a mai Hollandia területén található Aartswoud neolit lelőhelyén. Mezopotámiában, az ókori Görögországban is leírták, majd később a rómaiak és a zsidók is említik. Érdekesség, hogy a görögök Delphoiban céklával is áldoztak Apollónnak. 




A cékla ideális őszi-téli táplálékunk, mert számtalan, a szervezet számára pozitív hatású vitaminnal és nyomelemmel rendelkezik – ezeknek köszönheti szerteágazó gyógyhatását is. Igen gazdag káliumban, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez. A kalciumnak, foszfornak, vasnak, nátriumnak, kénnek, valamint az antioxidáns tulajdonságú A- és C-vitaminnak egyaránt kiváló forrása. 

A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismeri. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket. Szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót az indiai ajurvédikus orvoslás. Ezenkívül a székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai “bőrgyógyászatban” miteszszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is.

A céklával testünkbe jutó folsav sejtmegújító hatása már egy óra elteltével mérhető – mutatták ki tudományos vizsgálatok. Ennek végső eredménye az erős haj, a ragyogó bőr és az érelmeszesedés elleni védelem. A cékla jelentős cukortartalommal rendelkezik, melyből még a sárgarépánál is többet tartalmaz. Emiatt a középkorban bizonyos népcsoportok csemegeként tartották számon.

Érdemes néhány mondatot szólni a benne található színanyagokról is. Vörös színét legnagyobbrészt a betalainoknak köszönheti, melyek közül a legfontosabbak a betanin, az izobetanin, a probetanin és a neobetanin. A betanin előnyösen befolyásolja a sejtszinten zajló oxidációs folyamatokat, ennek köszönhetően aktiválja a sejtmegújulást, valamint javítja a sejtfunkciókat.

Szintén érdemes megemlíteni az indikaxantint és a vulgaxantinokat, amelyek a megfigyelések szerint hatékony védelmet nyújthatnak a thalassemia (a vörösvértestek szétesésével járó vérszegénység) ellen. A cékla színanyagai a sejtekben lévő ún. vakuólumokban találhatóak. Ezek fala igen sérülékeny, emiatt figyelhetjük meg a cékla darabolásakor a vörös színű folyadék megjelenését. Ez károsodhat napfény, levegő vagy magas hőmérséklet hatására is. Éppen emiatt érdemes a céklát saját héjában megfőzni, mert ekkor sokkal több hatóanyag megmarad benne. A cékla egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. 

A népi gyógyászat szerint májtisztító, használata esetén azonban mindenképpen érdemes sárgarépa- vagy uborkalével fele-fele arányban keverve fogyasztani. A céklalé rendszeres fogyasztásával a túlzott alkoholfogyasztás egyes negatív hatásait is ellensúlyozni lehet. Fentiek ismeretében nyugodtan állíthatjuk, hogy a cékla egyike azoknak a zöldségeknek amelyeknek mindenképpen helyet kell találnunk étrendünkben.

Ebben segíthet a következő frissítően egészséges, érdekes recept, mely a joghurtos céklaleves elkészítését mutatja be. 

Hozzávalók:

2 közepes méretű nyers cékla, 
1,2 l víz, 
2 húsleveskocka, 
3 ek olívaolaj, 
1 közepes fej hagyma, 
só, 
bors, 
citromlé, 
cukor, 
2 dl kefír vagy joghurt.

A céklagumókat meghámozzuk és lereszeljük. 
Az olívaolajon üvegesre pároljuk a kockákra aprított hagymát, majd rádobjuk a reszelt céklát. Kb. 3-4 percig pároljuk. Felöntjük a vízzel (vagy húslevessel), beletesszük a leveskockát, ízesítjük sóval és borssal. Főzzük kb. 10 percig, amíg a cékla megpuhul, de még kicsit roppanós. Ekkor botmixerrel pürésítjük, majd ezt követően hozzáadjuk a kefírt vagy joghurtot. 

Ennél a lépésnél nagyon fontos, hogy a joghurtot először egy külön kis tálkában csomómentesre keverjük, hozzáadjunk pár kanál levest, hogy kiegyenlítődjenek a hőmérsékletek, és csak ezután öntjük a levesbe. A legvégén ízesítjük a citromlével és a cukorral. Ehhez kb. fél citrom leve és 3 evőkanál cukor szükséges, de ez mindenkinek a saját ízlésétől függ – a kész leves pikáns, savanykás-édeskés ízű. 
Jó étvágyat!

Recept forrása: chiliesvanilia.blogspot.com

Dr. Thurzó Sándor Phd - Tudományos munkatárs





Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen 
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak 
Mi történik?





Te szeretnél ezen változtatni?
Ha tudni akarod, hogy hogyan, nagyon szívesen elmondom neked


Kérlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése