2013. 06. 13.

Népi patika - Fekete ribizli

Kerti gyümölcsként viszonylag későn, a XV. században Európa északi-északnyugati területein (Németalföld, Hansa városok vidéke) és a Baltitenger mellékén kezdték termeszteni. Gyümölcsének táplálkozási értékét korán felismerték, és a népi gyógyászatban régóta széleskörűen alkalmazzák. 



Jelenleg legnagyobb mennyiségben Lengyelországban és Oroszországban termesztik, a világ össztermésének mintegy 80%-a e két országból származik. Jelentős termelő még Ausztria, Németország, Új-Zéland, Csehország, Ukrajna, az Egyesült Királyság, valamint Magyarország. Hidegtűrő növény, inkább a hűvösebb klímát szereti. A 30 °C feletti nyári forró periódusokat kevésbé tűri. Nem szereti a túl erős napsugárzást, a tűző nap által okozott felmelegedéseket. A bogyók a virágzás sorrendjében érnek be a fürtön. A fekete ribiszke fürtjeiben szüret idején a bogyók egy része még gyakran éretlen, de a legérettebbek már peregnek.

A II. világháború idején óriási hiánycikknek számítottak az Egyesült Királyság területén az olyan gyümölcsök (pl. narancs), amelyek magas C-vitamin tartalommal rendelkeznek. Mivel a fekete ribizli gyümölcse igen nagy mennyiséget tartalmaz ebből a vitaminból, valamint az angol klimatikus viszonyok is jók e gyümölcs termesztéséhez, így az akkori brit kormányzat kimagasló támogatást biztosított fekete ribizli ültetvények létesítéséhez. Ennek hatására nagyon gyorsan nőni kezdett a szigetország által termelt mennyiség. 1942-től kezdve, majdnem az összes termést szörppé dolgozták fel, és azt a „nemzet gyermekei” ingyenesen kapták. Ez a történelmi tény megalapozta a fekete ribizli kedveltségét a britek körében. A gyümölcs a mai napig sokféle formában kerül asztalukra. 

A német nyelvterülten szintén kedvelt gyümölcs: nektárként, gyümölcsitalként, lekvárként és alkoholos italok alapjaként fogyasztják. A híres linzi torta szintén fekete ribizlivel készül. 

A nagy biológiai értékű, ásványi sókban és vitaminokban gazdag ribiszkegyümölcs kiváló beltartalmi összetevőivel magyarázható kiemelkedő étrendi hatása. Jelentős a cellulóz-, a pektin- és a fehérjetartalma is. Ásványi sókban is gazdag, különösen kalciumban, foszforban és magnéziumban. Régi, XII. századi kolostori források már említik a fekete ribizlit, mint a kiütéses, gyulladt bőr orvosságát. Rendszeres fogyasztása mellett a vér kórosan magas koleszterin- és vérzsírszintjének csökkenését is tapasztalták. 

Segíti a bélflóra egészséges alakulását. Tanulmányok foglalkoznak továbbá méregtelenítő és vízhajtó hatásával. A népi gyógyászatban is főként a friss gyümölcs levét használják, de készítenek belőle szörpöt, gyümölcslevet, cukorkát, a szárított gyümölcsből teát is.

Végezetül álljon itt egy üdítő nyári koktél receptje, melynek elengedhetetlen kelléke e nemes gyümölcs:

Kir Royal: 

9/10 rész száraz pezsgő, 
1/10 rész 
Creme de Cassis (eredeti fekete ribizli likőr). 

Pezsgőspohárban a Creme de Cassisre töltjük a jéghideg pezsgőt, majd fekete vagy piros ribizlivel 
díszítjük. 
Egészségére!

Dr. Thurzó Sándor Phd - Tudományos munkatárs





Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen 
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak 
Mi történik?





Te szeretnél ezen változtatni?
Ha tudni akarod, hogy hogyan, nagyon szívesen elmondom neked


Kérlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése