2013. 07. 03.

Aphrodité gyümölcse

Zeusz felesége Héra, a női főistenség, aki a házasság, a termékenység és hűség megtestesítője volt, tulajdonságait erre a szép növényre is átruházta. Ezért a gránátalmát neki szentelték, mivel termésében nagyon sok mag fejlődik, ami a termékenységet jelképezi. Születése és földi vándorútja ősi, földöntúli mesék ködébe vész.  


A gránátalmát a legenda szerint Aphroditének köszönhetjük, mert kertészkedéssel is foglalkozott, és elültetett néhányat a fenséges bokrokból Ciprus szigetén, a szegény nép gyönyörűségére. A szép és jó gránátalmának minden oka megvolt arra, hogy szeressék, tiszteljék és nagy becsben tartsák régmúlt őseink az „ígéret földjén”. Az emberi kultúra ősi bölcsőiben dús virágú gránátalmák tündököltek. Egyiptom messze földön híres kertjeinek is egyik gyöngyszeme volt. Ez a szépség és gazdagság a szomszédos népekben is vágyakat ébresztett. „Izrael fiai a pusztában Egyiptom húsosfazekai után siránkozva így jajgatnak: Nincs hely itt a vetésre, nincs hely a fügének, sem a szőlőtőkének, sem a gránátalmafának.” 



A gránátalmának azonban csak kiválóságok vagy istenek lehettek társai. Ősidők óta a különböző vallási szertartások szereplője volt. Salamon papjainak ruháin kis gránátalmák lógtak, mert a szentélybe csak ilyen díszekkel lehetett belépni. A föníciaiak is bevonták szertartásaikba a színes gránátalmaterméseket. Az Aphroditéről szóló szép történet ellenére, az Elő-Ázsiában és Egyiptomban régóta ismert növénnyel a föníciaiak ajándékozták meg a karthágóiakat. A gránátalma meghálálta Karthágó szeretetét, mert olyan szép volt, hogy híre mindenhová eljutott. Nevében is megőrizte gazdái emlékét. A latin Punica neve pun almát jelent. A gránátalma, az emberi kultúra örök kísérőjeként, évezredeken keresztül megőrizte misztikus erejét. Az ókori születésű növény évezredek után is szimbólum maradt hazájában. Görögországban gyümölcse a lét és megsemmisülés, a termékenység jelképe még napjainkban is. Némely vidéken a lakodalmi vendégek a mátkapár belépése alkalmával gránátalmát dobnak a padlatra; ha a gránátalma darabokra törik, ez szerencsét, bőséget és termékenységet jelent.

LEÍRÁSA ÉS JÓTÉKONY HATÁSA

A gránátalma a szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe és mindemellett kiváló antioxidáns. Számos jó tulajdonsága miatt érdemes felfedeznünk.

A gránátalma polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat, gyümölcscukrot tartalmaz. A természetben előforduló polifenol vegyületek sok gyümölcsnek, zöldségnek, növénynek adnak élénk színt, így a gránátalmának is a piros színét.

Egyetlen gránátalma tartalmazza egy felnőtt napi C-vitamin szükségletének 40 %-át. 

A gránátalma magvait egy kemény bőrszerű héj védi, mely alatt ott bújnak meg a húsos, lédús péppel, gyümölcshússal körülvett magok. A ropogós textúrában megbújó édes, piros bogyók egészséges és rendkívül tápláló nassolni valók. A gránátalma levéhez az év bármelyik szakában hozzájuthatunk, még akkor is, ha a gyümölcsnek már nincs szezonja.

A gránátalmában rengeteg a jótékony zsír és koleszterin, de ezenfelül magas a C- és a K-vitamin tartalma is - legalább 11 gramm adagonként. Sok rostot is tartalmaz, ami az emésztőrendszer megfelelő működése szempontjából nagyon előnyös.

A történelem során „a szerelem és termékenység gyümölcseként” számon tartott gránátalmának még a zöld teáénál és a vörösboránál is nagyobb az ásványi anyag tartalma, ezért már a történelemben is gyógyászati céllal is felhasználták. A kínaiak például úgy vélték, hogy a gránátalma hozzájárul a hosszú élethez, segíti a teherbe esést.

 Forrás: flavonline.blog.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése